Kurczak słodko kwaśny

Kurczak słodko kwaśny

Wielbicielom kontrastowych smaków proponuję dzisiaj kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Patrząc na składniki można posądzić to danie o  dalekowschodni rodowód  i może coś w tym jest jednak smakuje ono znacznie lepiej niż to, które miałam okazję jeść na przykład miesiąc temu w Londynie. Myślałam, że tak zwana chińszczyzna, którą czasami przygotowuję w domu nijak się ma do tej prawdziwej jednak zweryfikowałam  swoje  przekonanie (a i tak najlepiej  byłoby  pojechać do Chin:).  Kiedy zobaczyłam dania, które tam serwowali dostałam  ślinotoku. Klimat miejsca, azjatycka obsługa, masa cudzoziemców zajadających te dania dookoła sprawiły, że nie oparłam się pokusie i zamówiłam kurczaka w sosie słodko-kwaśnym podanego z makaronem. Moje rozczarowanie  było jednak ogromne. Danie nieźle wyglądało ale smak był okropny. Sos nie był zbalansowany co dla mnie przy takich kontrastach jest konieczne, podejrzane warzywa  chrzęściły  mi w zębach a jakość kurczaka była porażająco niska. Chyba nigdy w życiu nie jadłam tak niedobrego mięsa. A może to nie było mięso. Żeby zatrzeć wspomnienie tamtego smaku, po powrocie  zrobiłam coś podobnego. Zdaję sobie sprawę, że być może miałam pecha i trafiłam niezbyt dobrze ale przynajmniej się upewniłam, że to co przygotowuję w domu nie odbiega od oryginału a smakuje o wiele lepiej:)

Zdjęcie - Kurczak słodko kwaśny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 świeżego ananasa

Składniki na sos:

  • 3/4  szklanki ketchupu pikantnego
  • 5-6 łyżek cukru  (według własnego smaku, najlepiej stopniować cukier)
  • 1/4 szklanki octu z białego wina
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 duży ząbek czosnku

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.

Kurczaka pokroić w paski lub kostkę. Paprykę oraz ananasa również w kostkę. Mięso przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Każdy kawałek obtoczyć w mące oraz w  lekko ubitym jajku i smażyć na rozgrzanym oleju, na dość dużym ogniu. Usmażone, rumiane kawałki kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać paprykę oraz ananasa  i zalać przygotowanym sosem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około30 min. Podawać z ryżem lub makaronem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów