Krupnik

Krupnik

Od czasu do czasu lubię zjeść taki krupnik. Wspaniale rozgrzewa i syci, a przy tym jest lekkostrawny i zdrowy.

To doskonała propozycja na jesienne i zimowe obiady.

źródło przepisu

Zdjęcie - Krupnik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krupnik

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka lub kawałek schabu z kością
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 1 pietruszka
  • nieduży kawałek selera (ok. 120 g)
  • ok. 80 dag ziemniaków
  • 2 średniej wielkości cebule
  • nieduży por
  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • sól do smaku, 1 listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu
  • natka pietruszki do podania

W 2 litrach osolonej wody ugotować udka lub kość schabową, do miękkości, razem z przyprawami i jasną częścią pora.

Następnie dodać opłukaną kaszę jęczmienną. Gotować ok. 30 minut. Dodać marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki - pokrojone w kostkę. Gotować ok. 20 minut, do miękkości.

Cebule pokropić w półksiężyce, podsmażyć na suchej patelni - powinna być lekko spalona. Dodać do zupy, wymieszać. Wyjąć por, mięso oddzielić od kości i dodać do zupy. Podawać z posiekaną natką pietruszki.

Smacznego:)

Kategorie przepisów