Kruche faworki

Kruche faworki
Kluczem do sukcesu udanych faworków, jest cierpliwe ubijanie i napowietrzanie ciasta, oraz cieniutkie rozwałkowywanie. Jeżeli nie mamy siły i ochoty na ubijanie ciasta, możemy przepuścić ciasto przez maszynkę do mięsa. Dzięki tym zabiegom, faworki będą kruche, delikatne i pełne pęcherzyków. Faworki można smażyć na oleju, lub na smalcu. Za ten przepis dziękuję autorce bloga Smaczna Pyza. Faworki stygną, zapraszam na przepis

Zdjęcie - Kruche faworki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto
  • 2, 5 – 3 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 pełna łyżka cukru pudru
  • 1 pełna łyżka miękkiego masła
  • 1/2 szkl. kwaśnej, gęstej śmietany
  • 2 jajka
  • łyżka spirytusu

Oraz

  • 1 kg smalcu lub oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • trochę maki do podsypania
Do miseczki, daję wszystkie składniki na ciasto. Wszystko wyrabiam na gładkie ciasto. U mnie, mokre składniki zabrały trzy szklanki mąki. Gotowe ciasto, powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Ciasto można przepuścić przez maszynkę do mięsa. Można również rozwałkowywać, składać w kopertę, ubijać tłuczkiem i tak powtarzać czynność kilkanaście razy. Dzięki tym czynnościom, ciasto odpowiednio się napowietrzy. Napowietrzone ciasto, dzielę na trzy części i kolejno rozwałkowuję. Każdą część, staram się rozwałkować jak najcieniej. Im cieńsze ciasto, tym delikatniejsze będą faworki. Ciasto dzielę radełkiem na paseczki o szerokości 3- 4 cm. i długości 7-8 cm. Każdy pasek nacinam w środku i przekładam jeden koniec, przez nacięcie. W głębokim rondlu rozgrzewam olej lub smalec, partiami daję faworki na rozgrzany tłuszcz i smażę z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe faworki kładę na papierowym ręczniku, do osączenia. Przed podaniem, delikatnie posypuję cukrem pudrem. Smacznego

Zdjęcie - Kruche faworki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kruche faworki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów