Królik duszony w cydrze z musztardą francuską, podany z kaszą perłową

Królik duszony w cydrze z musztardą francuską, podany z kaszą perłową
Zdjęcie - Królik duszony w cydrze z musztardą francuską, podany z kaszą perłową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Królik duszony w cydrze z musztardą francuską, podany z kaszą perłową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Królik duszony w cydrze z musztardą francuską, podany z kaszą perłową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Królik duszony w cydrze z musztardą francuską, podany z kaszą perłową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Królik duszony w cydrze z musztardą francuską, podany z kaszą perłową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Królik duszony w cydrze z musztardą francuską, podany z kaszą perłową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Królik duszony w cydrze z musztardą francuską, podany z kaszą perłową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Królik duszony w cydrze z musztardą francuską, podany z kaszą perłową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1-1,2 kg królika (1 tuszka lub 6 udek)
  • 400 ml cydru jabłkowego
  • 4 łyżki oleju Kujawski z cytryną i bazylią
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1-2 łyżki mąki gryczanej lub kukurydzianej
  • 1 marchew
  • garść suszonych jabłek
  • sól
  • pieprz biały
  • kmin rzymski
Kasza perłowa:
  • 1 szklanka kaszy perłowej
  • 500 ml wody
  • 3 łyżki zielonego groszku (może być mrożony)
  • 1 łyżeczka oleju Kujawski z cytryną i bazylią
  • 1 mała marchew
  • sól
Przygotowanie Królika podzielić na kawałki, posolić, posypać pieprzem i tymiankiem. Odstawić na 1 godz.


Na patelni rozgrzać olej Kujawski z ziołami. Zeszklić pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek i przełożyć do rondla. Kawałki królika obsmażyć na rumiano z każdej strony. Następnie ułożyć w rondlu na cebuli, posypać mąką, tymiankiem i kminem rzymskim. Dodać pokrojoną w plasterki marchew, musztardę i zalać 300 ml cydru. Całość zagotować, po czym dusić na małym ogniu, pod przykryciem, ok. 70 min. W trakcie duszenia podlewać pozostałym cydrem. Pod koniec czasu dodać suszone jabłka i doprawić do smaku. Sos można dodatkowo zagęścić łyżką mąki.


Kasza perłowa:

Kaszę wsypać do osolonej wrzącej wody. Dodać łyżeczkę oleju Kujawskiego z cytryną i bazylią, pokrojoną w kostkę marchew oraz groszek. Gotować przez 13 min. Następnie garnek z kaszą owinąć ręcznikiem lub kocem i pozostawić na 20 min.

Królika podawać z kaszą. Całość polać sosem.



Przepis pochodzi z www.obiadgotowy.blogspot.com

Kategorie przepisów