Kotlety z kaszy gryczanej

Kotlety z kaszy gryczanej
Kotlety z kaszy gryczanej, pieczarek i cebuli, panierowane w gryczanych otrębach. Doskonały dodatek do surówek, sosów i mięs. Ugotowaną kaszę, łączę z podduszonymi pieczarkami i cebulką. Kotlety nie mają w składzie ,,sklejacza” tj. jajka, czy mąka, dlatego należy je smażyć na patelni z nieprzywierającym dnem, nieporysowanej, inaczej kotlety mogą się rozpadać.  Bardzo polecam, szczególnie fanom kaszy gryczanej, na smaczny i zdrowy dodatek do obiadu

Zdjęcie - Kotlety z kaszy gryczanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / 4 porcje
  • 1 szklanka kaszy gryczanej ( u mnie niepalona )
  • 12 średniej wielkości pieczarek
  •   2 cebule
  •   3 ząbki czosnku
  •   1 łyżeczka tymianku
  •   1 łyżeczka oregano
  •   sól i pieprz
  •  otręby gryczane do panierki
  •  masło klarowane i olej do smażenia
Kaszę dokładnie płukam na sitku. Daję do garnka, dolewam dwie szklanki wody i dwie łyżeczki soli, wszystko mieszam i stawiam na gaz. Od zagotowania, gotuję około 15 minut i zostawiam pod przykryciem, do napęcznienia. Pieczarki, cebulkę i czosnek obieram i drobno kroję. Na rozgrzany tłuszcz, daję warzywa, wszystko smażę mieszając, do czasu, kiedy warzywa odparują wodę. Pod koniec smażenia, dodaję zioła i doprawiam. Do kaszy dodaję pieczarki z cebulką ( bez sosu ), wszystko dokładnie mieszam. W dłoniach formuję owalne kotlety. Każdy kotlet. panieruję w otrębach gryczanych. Kotlety odstawiam na 15 minut. Na rozgrzany tłuszcz, daję kotlety i smażę krótko, z dwóch stron, na złoty kolor. Podaję z surówkami, mięsem i sosem. Smacznego

Zdjęcie - Kotlety z kaszy gryczanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kotlety z kaszy gryczanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów