Kotleciki rybne

Kotleciki rybne

Naprawdę bardzo je lubię. Kotleciki rybne to fajna alternatywa dla klasycznych „mielonych”, dodatkowo niejedno dziecko zje je z przyjemnością, w końcu przypominają nieco ulubione „paluszki rybne”.

Zdjęcie - Kotleciki rybne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do ich przygotowania użyłam ryby o białym mięsie (mintaja), może być mrożona.

Zdjęcie - Kotleciki rybne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kotleciki radzę przyprawić świeżymi ziołami (koperek!). Można podawać je z sosami, sadzonym jajkiem, a nawet w formie „fiszburgerów”- z dodatkiem sałaty czy pomidorów.

Zdjęcie - Kotleciki rybne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kotleciki rybne

Agata, 17 kwietnia 2013

Zdjęcie - Kotleciki rybne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Rybę oczyść z ewentualnych ości, w razie konieczności rozmroź. Zmiel w maszynce na dużych oczkach lub bardzo drobno posiekaj.

Bułkę namocz w mleku. Szalotkę obierz i drobno poszatkuj.

Rybę wymieszaj z 2 jajkami, koperkiem, szczypiorkiem i szalotką. Dodaj odciśniętą bułkę, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Z masy uformuj kotleciki. Każdy obtocz w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Gotowe kotleciki ułóż na talerzu i wstaw do lodówki na minimum 30 minut, masa musi nieco stężeć. Kotleciki są bardzo delikatne, należy je więc ostrożnie smażyć, na niezbyt dużym ogniu, aż staną się złoto-brązowe.

Kategorie przepisów