Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami
przepis:

35 dag ziemniaków

12 dag mąki pszennej

1 jajko

sól

ok. 30 dag śliwek węgierek

2 łyżki masła do polania

2 łyżki płatków migdałowych

cynamon, cukier

Śliwki umyć, przekroić, usunąć pestki.

Ziemniaki ugotować w łupinkach, obrać, przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce.

Dodać mąkę, sól, zagnieść szybko ciasto.

W dużym płaskim garnku zagotować osoloną wodę.

Z ciasta uformować wałek, kroić je na kawałki.

Ciasto spłaszczać, na placuszki na ich środku układać śliwki, które w środku należy najpierw obsypać cynamonem i cukrem.

Zlepić brzegi ciasta, formując kulki.

Knedle partiami wrzucać na wrząca wodę, zamieszać i nakryć.

Gdy zagotują się odkryć i gotować jeszcze 2-3 minuty.

Ugotowane knedle wyjąć łyżka cedzakową.

Na talerzu polać masłem roztopionym ze zrumienionymi płatkami migdałowymi, posypać cynamonem i posypać cukrem.

Zdjęcie - Knedle ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Knedle ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów