Kluski śląskie

Czasem nie wiadomo , co zrobić z nadmiarem ugotowanych ziemniaków . Wtedy przydaje się przepis na kluski śląskie . Proste i szybkie - wystarczy chwila i mamy smaczny obiad :)

Zdjęcie - Kluski śląskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • ugotowane ziemniaki
  • mąka ziemniaczana
  • jajko

Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dobrze pognieść , żeby nie było grudek . Przełożyć do miski , wyrównać powierzchnię , wyjąć 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną ( tyle, ile zajmowały wyjęte ziemniaki ) . Włożyć z powrotem wyjęte wcześniej ziemniaki , dodać jajko i zagnieść ciasto .

Z masy ziemniaczanej lepić kulki wielkości orzecha włoskiego , następnie kciukiem zrobić w każdej kulce wgłębienie .

W garnku zagotować wodę z solą , na wrzątek wrzucać partiami kluski - kiedy wypłyną , gotować jeszcze 2-3 minuty . Podawać na gorąco , polane sosem mięsnym lub pieczarkowym .

Przepisy z tych kategorii

4

Kluski śląskie

Majana Majana
Majanowe pieczenie

46

Kluski śląskie z mięsnym farsz…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

2

Kluski śląskie II

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

4

Kiszka ziemniaczana

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Proziaki

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Kartacze

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Makaron z kremem z boćwiny i r…

Konsti Konsti
Apparecchiamo?

Łosoś ze szparagami na parze,…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

1

Kotlet teriyaki z ananasem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

2

Kotlety mielone z nadzieniem

Kasia Kasia
Pełny talerz

Czarny makaron z krewetkami

A_SE A_SE
Shabbyeat

Roladki z kurczaka z suszonymi…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny