Kluski śląskie

Czasem nie wiadomo , co zrobić z nadmiarem ugotowanych ziemniaków . Wtedy przydaje się przepis na kluski śląskie . Proste i szybkie - wystarczy chwila i mamy smaczny obiad :)

Zdjęcie - Kluski śląskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • ugotowane ziemniaki
  • mąka ziemniaczana
  • jajko

Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dobrze pognieść , żeby nie było grudek . Przełożyć do miski , wyrównać powierzchnię , wyjąć 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną ( tyle, ile zajmowały wyjęte ziemniaki ) . Włożyć z powrotem wyjęte wcześniej ziemniaki , dodać jajko i zagnieść ciasto .

Z masy ziemniaczanej lepić kulki wielkości orzecha włoskiego , następnie kciukiem zrobić w każdej kulce wgłębienie .

W garnku zagotować wodę z solą , na wrzątek wrzucać partiami kluski - kiedy wypłyną , gotować jeszcze 2-3 minuty . Podawać na gorąco , polane sosem mięsnym lub pieczarkowym .

Przepisy z tych kategorii

4

Kluski śląskie

Majana Majana
Majanowe pieczenie

50

Kluski śląskie z mięsnym farsz…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Kruche ciasto z brzoskwiniami

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Doskonały, śliwkowy crumble z…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Pełnoziarniste ciasto ze śliwk…

Dzi Dzi
karmelowy

Biszkopt z jabłkami i cynamone…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Wielkopolskie Pyry z gzikiem

Bizneswomen w... Bizneswomen w...
Bizneswoman w kuchni

2

Śląski pasztet z królika

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Kluski śląskie, niezawodny prz…

mieszam mieszam
iwkuchni

Sękacz z piekarnika

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

1

Kołduny babci Stachy

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

2

Golce - kluski ziemniaczane -…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone