Kluski śląskie

Czasem nie wiadomo , co zrobić z nadmiarem ugotowanych ziemniaków . Wtedy przydaje się przepis na kluski śląskie . Proste i szybkie - wystarczy chwila i mamy smaczny obiad :)

Zdjęcie - Kluski śląskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • ugotowane ziemniaki
  • mąka ziemniaczana
  • jajko

Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dobrze pognieść , żeby nie było grudek . Przełożyć do miski , wyrównać powierzchnię , wyjąć 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną ( tyle, ile zajmowały wyjęte ziemniaki ) . Włożyć z powrotem wyjęte wcześniej ziemniaki , dodać jajko i zagnieść ciasto .

Z masy ziemniaczanej lepić kulki wielkości orzecha włoskiego , następnie kciukiem zrobić w każdej kulce wgłębienie .

W garnku zagotować wodę z solą , na wrzątek wrzucać partiami kluski - kiedy wypłyną , gotować jeszcze 2-3 minuty . Podawać na gorąco , polane sosem mięsnym lub pieczarkowym .

Przepisy z tych kategorii

4

Kluski śląskie

Majana Majana
Majanowe pieczenie

46

Kluski śląskie z mięsnym farsz…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

1

Rosół wołowy

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

2

Kluski śląskie

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

2

Faworki na winie czyli Krepele…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

3

Flaczki wieprzowe na rosole

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Przepisy z tych kategorii

2

Śledzie po kaszubsku

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

3

Ryba po kaszubsku w warzywami…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

3

Piróg biłgorajski

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

16

Śledzie "po kaszubsku"- pyszne

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Świętomarcińska gęś

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

1

Rogale świętomarcińskie

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku