Kluski śląskie

Zdjęcie - Kluski śląskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kluski śląskie - to moja kolejna propozycja w ramach zabawy Gotujemy po polsku. Jak sama nazwa wskazuje kluski te są potrawą ze Śląska. Podaje się je jako dodatek do dań mięsnych z sosem lub jako danie podstawowe, okraszone stopioną słoniną. Ja podawałam je z sosem pieczarkowym. W przepisie nie podaję dokładnych ilości składników, gdyż w tym przypadku ważna jest sama zasada, według której przygotowuje się kluski. Orientacyjnie podam tylko, że u mnie z ½ kg ziemniaków wyszło około 25 sztuk.

Zdjęcie - Kluski śląskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • ziemniaki ugotowane (1 część)
  • mąka ziemniaczana (¼ części)

Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie ugnieść tłuczkiem. Wyrównać powierzchnię. Z uformowanej masy ziemniaczanej wyjąć ¼ ziemniaków i w to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Następnie z powrotem włożyć wyjętą wcześniej część ziemniaków i zagnieść ciasto.

Z wyrobionego ciasta lepić kulki dowolnej wielkości, moje miały około 3 cm średnicy. W każdej z nich kciukiem zrobić wgłębienie.

Zdjęcie - Kluski śląskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W garnku zagotować wodę z solą. Do gotującej się wody wrzucić kluski. Gotować około 2 - 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.

Zdjęcie - Kluski śląskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Można podawać z sosem mięsnym, omaszczone słoninką, lub jak kto lubi. Ja podawałam z sosem pieczarkowym.

Składniki na sos pieczarkowy:

  • 6 - 8 średnich pieczarek
  • cebula
  • 1 łyżka masła
  • grzybowa kostka rosołowa
  • sól, pieprz, chili, ziarenka smaku (Vegeta)

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Pieczarki pokroić w plasterki lub grubszą kostkę i dodać do cebuli. Przykryć i dusić kilka minut, aż pieczarki będą miękkie. Kostkę grzybową rozpuścić w 1/3 szklanki wody (jeżeli chcemy mieć więcej sosu, to można dodać większą ilość wody) i wlać na patelnię. Ponownie przykryć i dusić przez kilka minut. Następnie przyprawić solą, pieprzem, chili i ziarenkami smaku. Uwaga ziarenka smaku (lub Vegeta) są już słone i dlatego należy uważać z doprawianiem sosu solą. Całość poddusić jeszcze przez około 1 - 2 minuty.

½ łyżeczki mąki ziemniaczanej wsypać do filiżanki i zalać wodą. Kiedy mąka dobrze się rozpuści dodać do filiżanki kilka łyżeczek gorącego sosu z patelni. Wszystko dokładnie wymieszać, a potem stopniowo dolewać do sosu. Kiedy sos wystarczająco zgęstnieje polać nim kluski i podawać.

Smacznego:-)

Zdjęcie - Kluski śląskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

22

KLUSKI ŚLĄSKIE

duszek duszek
Potrawy regionalne

15

Kluski czarne

atina atina
Tak sobie pichcę...

Knedle z jabłkami

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Bliny ziemniaczane z mięsem

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

1

Sałatka ziemniaczana z sosem c…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

5

Sałatka ze śledzi w occie z bu…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Przepisy z tych kategorii

2

Ziołowo - jogurtowe roladki d…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Medaliony z polędwiczki wieprz…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

1

Risotto z ciecierzycą, marchew…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

2

Dyniowe kopytka

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Knedle tyrolskie w rosole

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

1

Polędwiczka wieprzowa zapiekan…

mopswkuchni mopswkuchni
Mops w kuchni