Kluski śląskie

Zdjęcie - Kluski śląskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kluski śląskie - to moja kolejna propozycja w ramach zabawy Gotujemy po polsku. Jak sama nazwa wskazuje kluski te są potrawą ze Śląska. Podaje się je jako dodatek do dań mięsnych z sosem lub jako danie podstawowe, okraszone stopioną słoniną. Ja podawałam je z sosem pieczarkowym. W przepisie nie podaję dokładnych ilości składników, gdyż w tym przypadku ważna jest sama zasada, według której przygotowuje się kluski. Orientacyjnie podam tylko, że u mnie z ½ kg ziemniaków wyszło około 25 sztuk.

Zdjęcie - Kluski śląskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • ziemniaki ugotowane (1 część)
  • mąka ziemniaczana (¼ części)

Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie ugnieść tłuczkiem. Wyrównać powierzchnię. Z uformowanej masy ziemniaczanej wyjąć ¼ ziemniaków i w to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Następnie z powrotem włożyć wyjętą wcześniej część ziemniaków i zagnieść ciasto.

Z wyrobionego ciasta lepić kulki dowolnej wielkości, moje miały około 3 cm średnicy. W każdej z nich kciukiem zrobić wgłębienie.

Zdjęcie - Kluski śląskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W garnku zagotować wodę z solą. Do gotującej się wody wrzucić kluski. Gotować około 2 - 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.

Zdjęcie - Kluski śląskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Można podawać z sosem mięsnym, omaszczone słoninką, lub jak kto lubi. Ja podawałam z sosem pieczarkowym.

Składniki na sos pieczarkowy:

  • 6 - 8 średnich pieczarek
  • cebula
  • 1 łyżka masła
  • grzybowa kostka rosołowa
  • sól, pieprz, chili, ziarenka smaku (Vegeta)

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Pieczarki pokroić w plasterki lub grubszą kostkę i dodać do cebuli. Przykryć i dusić kilka minut, aż pieczarki będą miękkie. Kostkę grzybową rozpuścić w 1/3 szklanki wody (jeżeli chcemy mieć więcej sosu, to można dodać większą ilość wody) i wlać na patelnię. Ponownie przykryć i dusić przez kilka minut. Następnie przyprawić solą, pieprzem, chili i ziarenkami smaku. Uwaga ziarenka smaku (lub Vegeta) są już słone i dlatego należy uważać z doprawianiem sosu solą. Całość poddusić jeszcze przez około 1 - 2 minuty.

½ łyżeczki mąki ziemniaczanej wsypać do filiżanki i zalać wodą. Kiedy mąka dobrze się rozpuści dodać do filiżanki kilka łyżeczek gorącego sosu z patelni. Wszystko dokładnie wymieszać, a potem stopniowo dolewać do sosu. Kiedy sos wystarczająco zgęstnieje polać nim kluski i podawać.

Smacznego:-)

Zdjęcie - Kluski śląskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

22

KLUSKI ŚLĄSKIE

duszek duszek
Potrawy regionalne

15

Kluski czarne

atina atina
Tak sobie pichcę...

Bitki z makiem

A'la kuchnia A'la kuchnia
A'LA KUCHNIA BLOG

Kruche ciasteczka z dynią (pie…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tarta limonkowa

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Chleb pszenno-żytni na zakwasi…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Przepisy z tych kategorii

Drożdżowiec z jabłkami

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Kopytka dyniowe na maśle szałw…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

1

Drożdżówka dyniowa

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

1

Babka czekoladowa z kandyzowan…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Dyniowe ślimaczki drożdżowe

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Słodkie rogaliki z dodatkiem z…

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie