Klops czyli pieczeń rzymska

Zdjęcie - Klops czyli pieczeń rzymska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami No to klops! To powiedzenie zazwyczaj zwiastuje porażkę, wołamy tak, gdy coś się nie udało, nie wyszło. Ale tym razem jest zupełnie inaczej! Klops - albo pieczeń rzymska, jak kto woli - wyszedł przesmaczny. Taki, jak pamiętam z dzieciństwa, jak piekła babcia - soczysty, doprawiony, z przyrumienioną skórką. Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie pokusiła się o lekką modyfikację pomysłu. Właśnie - pomysłu, bowiem babcia nigdy nie trzymała się ścisłych proporcji. Mimo że pieczeń robimy z mięsa mielonego, warto jednak kupić ładny kawałek dobrej szynki lub karkówki i samemu zmielić. A mój sekret to dodanie tartego parmezanu - klops bardzo zyskuje na smaku!
Taką pieczeń chętnie zajadaliśmy na ciepło do obiadu, a po wystygnięciu świetnie się nadaje na kanapki.

Zdjęcie - Klops czyli pieczeń rzymska - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:
800g szynki lub karkówki
3 jajka
1 sucha kajzerka
2 łyżki kaszy manny
50g tartego parmezanu
1 duża cebula
150ml mleka
1 łyżka suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
0,5 łyżeczki ziaren kolendry
szczypta chilli (wg uznania)
1 łyżeczka rozmarynu
3 łyżki oleju (polecam z pomidorami, bazylią i czosnkiem)

Kajzerkę namoczyć w mleku. Mięso i cebulę zmielić, dodać jajka, odciśniętą kajzerkę, kaszę mannę, wyrobić dokładnie ręką.
Rozmaryn, kolendrę i czosnek rozetrzeć w moździerzu. Mięso doprawić solą, przyprawami, pomidorami, parmezanem, wymieszać.
Foremkę wysmarować olejem, wyłożyć mięso, formując zgrabny klops. Można również upiec klops w keksówce. Mięso z wierzchu posmarować olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50-55 minut w temp. 180stC.
Upieczony klops po wyjęciu z piekarnika pozostawić na kilka minut, następnie kroić w plastry do obiadu na ciepło. Po całkowitym wystudzeniu wstawić do lodówki.
Smacznego!


Zdjęcie - Klops czyli pieczeń rzymska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

3

Rolowana pieczeń z boczku

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

17

Pieczona szynka

ewuncja ewuncja
Restauracja Domowa

5

Boczek

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Soczewica z kiełbasą chorizo

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Gazpacho z bobu

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

2

Jajko otulone szynką w pomidor…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Przepisy z tych kategorii

1

Szynka miodowo – cytrynowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

3

Pieczona pierś indyka z maryna…

napiecyku napiecyku
napiecyku

3

Świąteczna wędlina - pieczona…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

2

Pasztet z czerwonej soczewicy

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Pieczeń cielęca

Kasia Kasia
Pełny talerz

2

Rolada z szynki z farszem z bi…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny