Karp w galarecie

Karp w galarecie

Moja mama robiła go odkąd pamiętam i wszyscy byli nim zachwyceni. Nie jest go łatwo zrobić, szczególnie gdy samemu trzeba oczyścić karpia. Przed ostatnimi świętami ja przejęłam pałeczkę od mamy. Wyszedł podobno bardzo dobry, choć nie wszyscy są fanami galarety z ryby. Ja ją uwielbiam!

 

Zdjęcie - Karp w galarecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki na 4 półmiski z rybą:

3 oczyszczone karpie + głowy i płetwy

1 kg marchwi

1/2 kg pietruszki

1 duży seler

4 cebule

sól

pieprz w ziarnach

ziele angielskie

liście laurowe

natka pietruszki

1/2 cytryny

duże opakowanie żelatyny

 

1. Oczyszczone karpie dzwonkujemy. Zostawiamy płetwy i głowy. Z głów wyjmujemy skrzela.

2. Płetwy i głowy gotujemy w ok. 4 litrach wody wraz z włoszczyzną i przyprawami ok. 1,5 godziny, ok. 30 minut przed końcem gotowania dodając cebulę.

3. Odcedzamy wywar. Zachowujemy włoszczyznę.

4. W wywarze gotujemy dzwonka karpia ok. 25 minut na wolnym ogniu.

5. Dzwonka wyjmujemy, czekamy jak nieco przestygną, dzielmy na pół (wzdłuż kręgosłupa) i wyjmujemy ości.

6. W półmiskach układamy dekoracje z pokrojonych warzyw i natki pietruszki. Na nich układamy oczyszczone dzwonka.

7. Wywar jeszcze raz przecedzamy przez drobne sito, dosalamy jeśli potrzeba, zagotowujemy, zestawiamy z ognia. Dodajemy sok z 1/2 cytryny i opakowanie żelatyny rozprowadzone w 1/2 szklanki gorącej wody.

8. Zalewamy gorącą galaretą dzwonka do ok. połowy wysokości. Gdy galareta w półmiskach stężeje wylewamy pozostałą część.

9. Chłodzimy kilkanaście godzin.

 

 

Tags: Boże Narodzenie, karp

Kategorie przepisów