Kapuśniak

Kapuśniak


Zdjęcie - Kapuśniak - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kapuśniak
Kapuśniak z kiszonej kapusty z boczkiem to jedna z moich zimowych zup. Mam na niego ochotę szczególnie dzień po dużym przejedzeniu. Jest pyszny od razu po przygotowaniu a następnego dnia jeszcze lepszy.  Spróbujcie.
Składniki potrzebne do przygotowania kapuśniaku:

  • 2 wędzone kości od schabu,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • kawałek pora,
  • 30 dag kapusty kiszonej,
  • 3 -4 duże ziemniaki,
  • 15 dag boczku,
  • 1 cebula,
  • płaska łyżeczka kminku,
  • sól i pieprz do smaku.


Sposób przygotowania kapuśniaku:
Obieram włoszczyznę, płuczę kostki wędzone wkładam to wszystko do garnka, zalewam wodą i solę (około 1/2 płaskiej łyżki) i gotuję na małym ogniu przez około 1 godzinę i wyjmuje kości i włoszczyznę z wywaru.
Obieram ziemniaki, kroję w kostkę wrzucam do wywaru.
Kapustę kiszoną kroję, żeby nitki nie były bardzo długie i gdy ziemniaki są już miękkie dorzucam do garnka.
Boczek kroję w kostkę, siekam cebulę.
Na rozgrzanej patelni podsmażam boczek, gdy się już zarumieni dorzucam cebulę i smażę przez chwilę do zeszklenia i dodaje do kapuśniaku.
Doprawiam zupę kminkiem, pieprzem i ewentualnie solą, gotuję przez około 10 minut aby smaki się połączyły i wykładam na talerze.
Kapuśniak gotowy.
SMACZNEGO :)

Kategorie przepisów