Jagodzianki

Jagodzianki

Bułeczki z jagodami, drożdżówki jagodowe lub zwyczajnie jagodzianki. To niewątpliwie popularne i przez wszystkich lubiane bułeczki.

Najlepiej smakują przygotowane z ciasta drożdżowego z kruszonką lub lukrem cytrynowym. Dzieci je uwielbiają, dorośli nie mogą im się oprzeć. Ale najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe.

Zdjęcie - Jagodzianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 650 g mąki pszennej
  • 35 g świeżych drożdży
  • 125 g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 jajo
  • 100 g masła
  • 250 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 500 g świeżych jagód + 3-4 łyżki cukru

Zdjęcie - Jagodzianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru dodać 3 łyżki mleka i 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiać z solą dodać utarte z cukrem żółtka z jajkiem, wyrośnięty rozczyn z drożdży.
  3. Mleko z masłem zagotować, wystudzić i letnie dodać.
  4. Ciasto wyrobić przez 5 minut.
  5. Przykryć folią lub sciereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  6. Jagody wymieszać z cukrem.
  7. Wyrosnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, rozwałkować na grubość 2 cm.
  8. Wykrawać krążki o średnicy 7 lub 8 cm.
  9. Na każdy krążek dać łyżeczkę lub dwie jagodowego farszu.
  10. Zlepić i formować bułeczki.
  11. Bułeczki przykryć sciereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozmieszanym żółtkiem z dodatkiem 1 łyżki mleka.
  12. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 st. C przez 25 minut lub do zarumieniania.
  13. Gorące można posmarować cytrynowym lukrem.

Smacznego ?

Zdjęcie - Jagodzianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów