Jabłecznik „francuski”

Jabłecznik „francuski”

Zdjęcie - Jabłecznik „francuski” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szukałam przepisu na szybkie ciasto jabłkami (takie, bez konieczności wcześniejszego przygotowywania kruchego spodu) i trafiłam na propozycję Davida Lebovitz’a- mojego ulubionego amerykańskiego cukiernika mieszkającego we Francji.

Zdjęcie - Jabłecznik „francuski” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

David pisze rewelacyjnie o jedzeniu (przeczytajcie koniecznie „Słodkie życie w Paryżu” czy przepięknie wydaną „Moją kuchnię w Paryżu”).

Zdjęcie - Jabłecznik „francuski” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ale do rzeczy- dziś szarlotka na francuską nutę- dużo w niej jabłek i … masła. Musi więc być dobra, uwierzcie na słowo! Oczywiście trochę pomieszałam w oryginalnej recepturze (oprócz jabłek dodałam też słodką, aromatyczną gruszkę i migdały), ale wyszło naprawdę dobrze :)

Zdjęcie - Jabłecznik „francuski” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jabłecznik „francuski” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Masło rozpuść i ostudź.

Jabłka i gruszkę obierz, pokrój w kostkę.

Jajka zmiksuj z cukrem, solą i wanilią na puszystą masę. Partiami dodawaj do nich mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i roztopione masło. Wymieszaj.

Do ciasta dodaj owoce, wymieszaj łyżką/szpatułką.

Ciasto przełóż do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Wlej masę, wierzch posyp grubym cukrem i płatkami migdałów. Piecz ok. 45 minut w temp. 180 0C.

Proporcje na ok. 20-22 cm foremkę.

Kategorie przepisów