Hummus

Humus to potrawa na bazie cieciorki wywodząca się z Libanu, popularna na całym bliskim wschodzie. Samo słowo „hummus” zarówno po arabsku, jak i hebrajsku, znaczy „ciecierzyca”. Z tego powodu nazywanie hummusem pasty z bobu, fasoli, pieczonej marchewki, batatów itp., z czym spotkać się można na różnych stronach, jest błędne :)
Prócz ciecierzycy, nieodzownymi składnikami hummusu jest sezamowa pasta tahini, czosnek, sok z cytryny i oliwa. Dodatkowo smak można urozmaicać, dodając np. natkę pietruszki, suszone pomidory lub pieczoną paprykę.
Pierwszy raz zrobiłam hummus i dlatego zdecydowałam się na klasyczną wersję. Jest przepyszna i na pewno będę wracać do tej potrawy.
Pozycja obowiązkowa dla każdego fana ciecierzycy! ;)

Zdjęcie - Hummus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
HUMMUS
1 puszka ciecierzycy,
1 ząbek czosnku,
2-3 łyżki pasty tahini,
2 łyżki soku z cytryny,
oliwa,
mielony kumin,
sól i pieprz

Ciecierzycę osączyć. Włożyć do miski, dodać posiekany czosnek, pastę tahini i sok z cytryny. Zmiksować na gładką masę. Dodać 2-3 łyżki oliwy i ponownie zmiksować. Jeśli pasta jest za gęsta, dolać trochę więcej oliwy, zalewy z cieciorki albo wody. Doprawić kuminem, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Podawać z pieczywem (np. chlebkami pita) lub warzywami pokrojonymi w słupki.

Z podanej ilości składników wychodzi pełna miseczka hummusu - jak na zdjęciu.

Zdjęcie - Hummus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Hummus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Hummus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Hummus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

1

Hummus

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

2

Tażin z dyni z żurawiną i ciec…

Tyna Tyna
In cooking we trust

5

Pałki z kurczaka w indyjskim w…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

6

Szaszłyki po marokańsku

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Pity pełnoziarniste z zaatarem

Tosia i Śliwka Tosia i Śliwka
Smakowity chleb

4

Tahina

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

1

Pasta jaglana z czerwonej fas…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Szybki cobbler wegetariański

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

1

Hummus

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Wegańskie faworki z Indii

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

2

Trufelki daktylowe z tahini

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Pasta pomidorowa z ciecierzyc…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku