Hummus

Humus to potrawa na bazie cieciorki wywodząca się z Libanu, popularna na całym bliskim wschodzie. Samo słowo „hummus” zarówno po arabsku, jak i hebrajsku, znaczy „ciecierzyca”. Z tego powodu nazywanie hummusem pasty z bobu, fasoli, pieczonej marchewki, batatów itp., z czym spotkać się można na różnych stronach, jest błędne :)
Prócz ciecierzycy, nieodzownymi składnikami hummusu jest sezamowa pasta tahini, czosnek, sok z cytryny i oliwa. Dodatkowo smak można urozmaicać, dodając np. natkę pietruszki, suszone pomidory lub pieczoną paprykę.
Pierwszy raz zrobiłam hummus i dlatego zdecydowałam się na klasyczną wersję. Jest przepyszna i na pewno będę wracać do tej potrawy.
Pozycja obowiązkowa dla każdego fana ciecierzycy! ;)

Zdjęcie - Hummus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
HUMMUS
1 puszka ciecierzycy,
1 ząbek czosnku,
2-3 łyżki pasty tahini,
2 łyżki soku z cytryny,
oliwa,
mielony kumin,
sól i pieprz

Ciecierzycę osączyć. Włożyć do miski, dodać posiekany czosnek, pastę tahini i sok z cytryny. Zmiksować na gładką masę. Dodać 2-3 łyżki oliwy i ponownie zmiksować. Jeśli pasta jest za gęsta, dolać trochę więcej oliwy, zalewy z cieciorki albo wody. Doprawić kuminem, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Podawać z pieczywem (np. chlebkami pita) lub warzywami pokrojonymi w słupki.

Z podanej ilości składników wychodzi pełna miseczka hummusu - jak na zdjęciu.

Zdjęcie - Hummus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Hummus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Hummus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Hummus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

1

Pasta z fasoli – wegetariański…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Hummus - przepis podstawowy

Kaś Kaś
Bake&Taste

Pieczona kukurydza z masłem cz…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

1

Cukinia grillowana nadziewana…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Zielony falafel z bobu, zielon…

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ

Zapiekanki z kurkami, porzeczk…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Przepisy z tych kategorii

1

Szybkie naan bez drożdży

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Wietnamskie sajgonki ( z mięse…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

2

Kurczak słodko-kwaśny (a’la ch…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

2

Shakshuka

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Koktajl a'la Pina colada

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Senegalska sałatka z fasolą cz…

Tyna Tyna
In cooking we trust