Grzyby marynowane

Grzyby marynowane
Zdjęcie - Grzyby marynowane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W tym roku dostałam 2 wiaderka grzybów - można trochę poszaleć...
Składniki
na 1,5 kg grzybów: 1 łyżka soli, 1 litr wody do obgotowania grzybów 1 cebula

ZALEWA :
3 szklanki wody,
1 szklanka octu 10%, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki soli, kilka ziaren pieprzu,
kilka ziarenek ziela angielskie,
kilka liści laurowych,
pół łyżeczki ziaren gorczycy na słoik.Grzyby oczyścić, wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soli i cebuli, gotować 15 minut, osączyć na sicie. Na dno każdego słoika wsypać gorczycę, dodać liść laurowy, 2-3 ziarenka pieprzu, 2-3 ziarenka ziela angielskiego.
Ostudzić, włożyć do słoików, wypełniając słoiki do 3/4 wysokości.
Ocet zagotować z solą i cukrem.
Zagotowaną zalewą zalać grzyby, tak aby je zakryć.
Słoiki zakręcamy, pasteryzujemy około 20 minut.Smacznego :)
Zdjęcie - Grzyby marynowane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grzyby marynowane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów