Grzanki caprese

Grzanki caprese

Włoska sałatka caprese jest inspiracją wielu ciekawych potraw. Wczoraj zainspirowała mnie do zrobienia pysznych grzanek, do których wykorzystałam pieczoną niedawno ciabattę. Grzanki zawierają oczywiście mozzarellę, pomidory i bazylię. Zrobiłam je na wczorajsze śniadanie i wystarczyły nam, aż do obiadu, który  z racji świątecznych uroczystości był dość późno. Można je przygotować również na kolację, na pewno będą lepsze niż tradycyjne kanapki.

Zdjęcie - Grzanki caprese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 ciabatty
  • 1 kulka mozzarelli
  • masło
  • 2 pomidory
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Ciabbatty przekroić wzdłuż na połowy. Każdą posmarować masłem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ułożyć plastry mozzarelli i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Grzanki piec, aż ser się rozpuści. Po upieczeniu na każdej grzance ułożyc plastry pomidora o raz posiekane listki bazylii, posypać solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać natychmiast.

Smacznego:)

Kategorie przepisów