Granola

Poczytałam sobie ostatnio etykietki wszystkich płatków i musli, które wcina moje dziecko i Michał. Cóż wnioski nie były optymistyczne. Choćby nie wiem jak były fit, w głównej mierze składają się z najmniej wartościowych płatków kukurydzianych i cukru. Skłoniło mnie to do zrobienia własnej granoli. Czemu nie robiłam tego wcześniej?! Nie wiem, ale na pewno będę ją teraz robić zawsze :)
Granola
  • 250g płatków owsianych
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka wymieszanych pestek dyni i słonecznika
  • pół szklanki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki esencji waniliowej
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oliwy
Zdjęcie - granola - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blaszkę, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 30 minut mieszając aby równomiernie się zezłociła. Kiedy wystygnie, rozkruszyć na mniejsze kawałki. Przechowywać w hermetycznym pojemniku.

Przepisy z tych kategorii

Galaretka z czerwonejJ porzecz…

duszek duszek
Potrawy regionalne

Wiśnie na zimę

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

2

Syrop z żurawiny.Cudowna moc z…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Galaretka z czerwonej porzeczk…

mopswkuchni mopswkuchni
Mops w kuchni

Galaretka z czarnej porzeczki…

aronia aronia
Wiem co jem

Konfitura z fig

Anna Anna
Słodko - gorzki świat