Grahamki

Grahamki
Zdjęcie - Grahamki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 30
  • Czas przygotowania: 10minuty
  • Czas gotowania: 20minuty

W tym tygodniu propozycją Wypiekania na śniadanie są grahamki. Łatwe, szybkie i do tego zdrowe pieczywo zawsze jest mile widziane więc długo się nie zastanawiałam. Z podanej proporcji wychodzi 8 podłużnych bułeczek. Dla urody posypałam je płatkami owsianymi.

Grahamki można zobaczyć także na innych blogach:

Moje domowe kucharzenie

Smaki mojego domu

www.chleby.info.pl

Obiad gotowy

Różowa kuchnia

Moje małe czarowanie

Składniki Instrukcje

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i przez ok. 10-15 minut wyrabiać ciasto. Mąka niestety będzie się nieco kleiła, więc można skorzystać z miksera. Po wyrobieniu przełożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjąć ciasto na posypany mąką blat. Pozielić na 8 równych części i z każdej z nich uformować podłużną bułkę. Odłożyć je na blachę wyłożoną papierem dopieczenia i dodatkowo posypaną mąką. Przykryć ściereczką i znowu zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Piec 20 minut w 220 stopniach.

Zamiast drożdży instant można użyć ok. 20-25 g świeżych drożdży.

Smacznego:)

Zdjęcie - Grahamki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów