Golonka po bawarsku

Zdjęcie - Golonka po bawarsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kolejna propozycja, która chyba najbardziej kojarzy się z kuchnią bawarską. Może się zdziwicie, ale na to danie, to najbardziej czekał mój Synek, który uwielbia golonkę. Podawałam ją z pysznymi bułeczkami z Weekendowej Piekarni - Laugenbrötchen. Przygotowując golonkę kierowałam się przepisem ze strony Moje przepisy, niemniej jednak wprowadziłam małe zmiany. Użyłam większej ilości przypraw do natarcia golonki i nie dodawałam margaryny, gdyż nie mam pojęcia po co jest w przepisie podane pół kostki margaryny. Pominęłam ją zupełnie i uważam, że mojej golonce nic nie brakowało. Była pyszna.

Zdjęcie - Golonka po bawarsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • golonka tylnia
  • 1 duża cebula 2
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka (pokrojony korzeń)
  • piwo (około 1/3 puszki)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • inne przyprawy: ziele angielskie, liście bobkowe, ziarenka smaku

Golonkę umyć, osuszyć i ponacinać skórę. Natrzeć solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem, można również dodać inne przypraw np. ziele angielskie, liście bobkowe, ziarenka smaku. Całość zawinąć w folię i odłożyć na 3 godziny do lodówki (ja odłożyłam na całą noc). Następnie obgotować golonkę przez około 30 minut, a potem ułożyć ją w brytfance, podlać wrzącą wodą (użyłam wody, w której ją obgotowywałam) i piec 2 godziny w temperaturze 200ºC. U mnie woda sięgała tak do 1/4 - 1/3 wysokości golonki. Podczas pieczenia mięso należy odwracać co 15 - 20 minut i polewać sosem z dna brytfanki. Jeśli sosu jest zbyt mało, można dolać trochę wody. Po godzinie pieczenia dodać startą na grube cząstki marchew, pietruszkę, pokrojoną na ćwiartki cebulę. Po 2 godzinach pieczenia zwiększyć temperaturę piekarnika do 250ºC i piec jeszcze 30 minut, co kilka minut polewając golonkę piwem, aż do uzyskania chrupiącej skórki.

Smacznego :)

Przepisy z tych kategorii

Kima

Tyna Tyna
In cooking we trust

KURCZAK Z ORZECHAMI NERKOWCA N…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

1

Cynaderki wieprzowe w sosie śm…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

3

Pierogi z mięsem

Kasia Kasia
Pełny talerz

3

Dietetyczne mielone z piekarni…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Rillettes z kaczki i gęsi

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Cannelloni z jarmużem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

3

Pączki tradycyjne

Dzi Dzi
karmelowy

1

Ciabatta

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

1

Chlebek bananowy Sophie Dahl

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

2

Kotlety drobiowe z serem

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Zakwas na biały barszcz

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary