Golonka po bawarsku

Zdjęcie - Golonka po bawarsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kolejna propozycja, która chyba najbardziej kojarzy się z kuchnią bawarską. Może się zdziwicie, ale na to danie, to najbardziej czekał mój Synek, który uwielbia golonkę. Podawałam ją z pysznymi bułeczkami z Weekendowej Piekarni - Laugenbrötchen. Przygotowując golonkę kierowałam się przepisem ze strony Moje przepisy, niemniej jednak wprowadziłam małe zmiany. Użyłam większej ilości przypraw do natarcia golonki i nie dodawałam margaryny, gdyż nie mam pojęcia po co jest w przepisie podane pół kostki margaryny. Pominęłam ją zupełnie i uważam, że mojej golonce nic nie brakowało. Była pyszna.

Zdjęcie - Golonka po bawarsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • golonka tylnia
  • 1 duża cebula 2
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka (pokrojony korzeń)
  • piwo (około 1/3 puszki)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • inne przyprawy: ziele angielskie, liście bobkowe, ziarenka smaku

Golonkę umyć, osuszyć i ponacinać skórę. Natrzeć solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem, można również dodać inne przypraw np. ziele angielskie, liście bobkowe, ziarenka smaku. Całość zawinąć w folię i odłożyć na 3 godziny do lodówki (ja odłożyłam na całą noc). Następnie obgotować golonkę przez około 30 minut, a potem ułożyć ją w brytfance, podlać wrzącą wodą (użyłam wody, w której ją obgotowywałam) i piec 2 godziny w temperaturze 200ºC. U mnie woda sięgała tak do 1/4 - 1/3 wysokości golonki. Podczas pieczenia mięso należy odwracać co 15 - 20 minut i polewać sosem z dna brytfanki. Jeśli sosu jest zbyt mało, można dolać trochę wody. Po godzinie pieczenia dodać startą na grube cząstki marchew, pietruszkę, pokrojoną na ćwiartki cebulę. Po 2 godzinach pieczenia zwiększyć temperaturę piekarnika do 250ºC i piec jeszcze 30 minut, co kilka minut polewając golonkę piwem, aż do uzyskania chrupiącej skórki.

Smacznego :)

Przepisy z tych kategorii

Krem z batatów

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Mleczny deser kawowo - wanilio…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Chiński czerwony boczek

Jemto Jemto
JEMTO

3

Ciasto Zemsta Teściowej

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Drożdżówki z czereśniami i kru…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

I znowu po duńsku...

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Przepisy z tych kategorii

Stek jagnięcy po kajuńsku

Tyna Tyna
In cooking we trust

Mleko z nerkowców

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ

Koperkowo-miętowa sałatka z pę…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Dżem truskawkowo-jagodowy

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

3

Sierpniowa Piekarnia. Zaprosze…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pączki na ostro ( z kaszą gryc…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko