Galette z jabłkami

Galette z jabłkami

Galette to rodzaj francuskiej tarty pieczonej nie w formie, ale na blasze, z zawiniętymi brzegami.

Wraz z innymi blogerami grupy wspólnego gotowania przygotowaliśmy swoje wersje galette z jabłkami. Oprócz mnie ciasto to upiekły: Ola, Shinju, Maggie, Siaśka, Dobromiła, Sianko oraz Mirabelka.

Korzystałam z przepisu z bloga Kuchnia Agaty. Autorem przepisu jest Jacques Pépin prowadzący niegdyś m.in. programy kulinarne z Julią Child.

Zdjęcie - Galette z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki

1/4 łyżeczki soli

80 g masła

1/4 szklanki zimnej wody

1/4 + 1/3 szklanki cukru

3 łyżki mielonych migdałów

2 jabłka (u mnie antonówki)

1. Masło kroimy na małe kawałki, szybko wyrabiamy z mąką, solą i wodą. Formujemy z niego kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na ok. 15 minut do lodówki.

2. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3 mm. Przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.

3. Mieszamy mielone migdały z 1/4 szklanki cukru i 3 łyżkami mąki. Mieszanką posypujemy środek ciasta. Dzięki niej sok z owoców nie spowoduje rozmiękania ciasta. Na niej układamy plasterki jabłek. Posypujemy owoce 1/3 szklanki cukru. Zawijamy brzegi ciasta.

4. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 C.

Tags: Francja, jabłka

Kategorie przepisów