Galaretka z czerwonej porzeczki

Galaretka z czerwonej porzeczki

Robiłam kiedyś dżem z czerwonych porzeczek i owszem jest on bardzo dobry, ale z uwagi na obecność pestek nie do wszystkiego się nadaje i nie wszystkim smakuje. A porzeczki w słoikach w postaci galaretki są naprawdę wspaniałe i uniwersalne, taka galaretka może bowiem stanowić smarowidło do kanapek, dodatek do mięs i sosów lub jak przypomniała mi moja mama – bazę do napojów. Gdy mama była w wieku szkolnym babcia zawsze na wycieczki szkolne przygotowywała dla niej i dla cioci wodę wymieszaną właśnie z taką galaretką. Ja też sobie przypominam, choć przez mgłę, że gdy byłam mała babcia raczyła mnie takim napojem. Zatem do dzieła! Szczególnie, że przepis jest bardzo prosty. Skorzystałam z przepisu z bloga Kuchnia domowa Ani. Dałam jednak nieco mniej cukru.

 

Zdjęcie - Galaretka z czerwonej porzeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki na około 7 słoików 315 ml:

2 kg porzeczek czerwonych

1,25 kg cukru

 

1. Porzeczki umyć, obrać z szypułek.

2. Porzeczki przełożyć do garnka o szerokim dnie i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.

3. Porzeczki gotować na małym ogniu – 10 minut od momentu, gdy masa zacznie lekko bulgotać.

4. Przetrzeć porzeczki przez sitko przy pomocy pałki lub dużej łyżki.

5. Zagotować przetarty miąższ i dosypywać stopniowo cukier. Gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając około 15 minut.

6. Nakładać gorącą galaretkę do wyparzonych słoików. Od razu zakręcać i pasteryzować przez 8-10 minut.

 

Zdjęcie - Galaretka z czerwonej porzeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przepis dodaję do akcji Porzeczkowo mi oraz Przetwory.

 

Zdjęcie - Galaretka z czerwonej porzeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Galaretka z czerwonej porzeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Podziel się:

Dodaj do ulubionych:Lubię Wczytywanie...

Tags: czerwona porzeczka, czerwone porzeczki, galaretka

Kategorie przepisów