Focaccia

Focaccia

Zdjęcie - Focaccia. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa. Zrobiłam z oliwkami i pomidorkami
koktajlowymi. Focaccię można jeść na ciepło, lub na zimno.
Można ją zajadać z ulubionym sosem, oliwą z oliwek, lub pesto.
Podałam z pesto z czosnku niedźwiedziego.




Składniki:
200 g. ciepłej wody
10 g. drożdży
1/3 łyżeczki cukru
350 g. mąki pszennej tortowej
1 płaska łyżeczka soli
20 g. oliwy z oliwek


Dodatkowo:
pomidorki koktajlowe
oliwki


Wykonanie:
Ciepłą wodę wlać do miski, dodać drożdże i cukier.
Wymieszać i odstawić na 10-15 minut.
Następnie dodać mąkę, sól i oliwę z oliwek.
Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami.
Ciasto przełożyć do czystej misy wysmarowanej oliwą.
Wierzch ciasta też nasmarować oliwą.


Zdjęcie - Focaccia. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Misę nakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Po tym czasie przełożyć ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Rozciągnąć na kształt blaszki, delikatnie nasmarować oliwą
i ponownie nakryć ściereczką.


Zdjęcie - Focaccia. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Odstawić na godzinę do napuszenia. Po tym czasie w cieście zrobić palcami wgłębienia.


Zdjęcie - Focaccia. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Do środka powkładać połówki pomidorków i oliwki.
Zostawić jeszcze na 30 minut.


Zdjęcie - Focaccia. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, 25-30 minut.


Zdjęcie - Focaccia. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Focaccia. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Focaccia. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Focaccia. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Focaccia. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami










Kategorie przepisów