Focaccia z pomidorami i oliwkami

Focaccia z pomidorami i oliwkami

Focaccia to rodzaj drożdżowego,włoskiego pieczywa, podawanego zwykle jako przekąska lub przystawka przed daniem głównym. Jej smak można dowolnie modyfikować, dodając rozmaite zioła czy warzywa. To moje pierwsze spotkanie z tym wypiekiem. Wzorowałam się na przepisie podanym na blogu Feeria Smaków. Zmieniłam w nim dodatki: u mnie są to koktajlowe pomidorki, czarne oliwki, morska sól, oregano oraz fioletowa bazylia. Oliwę w cieście zamieniłam na nowy na naszym rynku roślinny smalczyk - Smakowita Pajda, który pozytywnie zaskoczył mnie swoim smakiem i aromatem. Nigdy nie przepadałam za słynnymi pajdami chleba ze smalcem i kiszonym ogórkiem. A tu, o dziwo, taka kanapka całkiem mi posmakowała :)

Focaccia wyszła przepyszna: aromatyczna, miękka i puszysta. Smakowała nam zarówno jedzona samodzielnie, jak i w postaci kanapek. Na pewno będę jeszcze nieraz do niej wracać :) Polecam :)

Zdjęcie - Focaccia z pomidorami i oliwkami - idealna na  Walentynki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

Ciasto:
  • 300 ml ciepłej wody
  • 450 g mąki
  • 7 g suszonych drożdży
  • 2 łyżki roztopionej Smakowitej Pajdy z ziołami
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru

Dodatkowo:

  • kilka pomidorków koktajlowych
  • czarne oliwki
  • sól morska
  • suszone oregano
  • suszona fioletowa bazylia

Wykonanie:

Dla osób posługujących się maszyną do pieczenia chleba:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w formie od maszyny do chleba w następującej kolejności: płynne (woda oraz stopiony i przestudzony smalec), sypkie (mąka, sól i cukier) i na końcu drożdże. Umieścić formę w urządzeniu i wybrać program wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (w mojej maszynie jest to program 13: Ciasto rosnące; czas trwania: około 1,5 h). Po tym czasie wyciągnąć gotowe ciasto i krótko je wyrobić.

Dla osób nie posiadających maszyny:

Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, wodę i stopiony, schłodzony smalczyk. Zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić na godzinę, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ponownie krótko je wyrobić.

Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowaną oliwą (u mnie blaszka w kształcie serca o średnicy 26 cm). Palcami zrobić w nim zagłębienia i, lekko wciskając, ułożyć w nich przekrojone na pół pomidory i oliwki. Oprószyć całość solą morską, suszonym oregano i bazylią. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut. Smacznego :)

Zdjęcie - Focaccia z pomidorami i oliwkami - idealna na  Walentynki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Focaccia z pomidorami i oliwkami - idealna na  Walentynki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", której sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

Zdjęcie - Focaccia z pomidorami i oliwkami - idealna na  Walentynki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów