Faworki

Faworki

Dzisiaj ostatki więc chociaż nie jestem zagorzałą tradycjonalistką proponuję na ten dzień faworki. Są to moje pierwsze faworki w życiu więc trochę się ich obawiałam, ale wyszły bardzo smaczne. Elastyczne ciasto świetnie się wałkowało i naprawdę- w co sama chyba nie wierzyłam- udało mi się osiągnąć grubość 0,5 cm:) Cieniutkie jak bibułka i wpsaniale chrupiące, pozozstają świeże nawet na drugi dzień. Wiem, że w ostatnim czasie ukazało się wiele przepisów na faworki lub chrust a ja skorzystałam z przepisu Ewy Wachowicz, która w sobotę w swoim programie pokazywała róże karnawałowe.

Zdjęcie - Faworki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka spirytusus
  • tłuszcz do smażenia
  • szczypta soli
  • cukier do posypania

Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, proszek do pieczenia, jajka, żółtka, szczyptę soli i alkohol. Zarobić ciasto i wyrabiać tak długo, aż będzie gładkie i jednolite.Odstawić ciasto do lodówki na 25 minut. Podzielić na 3 części. Każdą porcję ciasta cieniutko rowałkować na grubość 0,5 cm. Radełkiem wycinać faworki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Wystygnięte faworki oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów