Sałatka z cukinii i ogórków na zimę

Sałatka z cukinii i ogórków na zimę

Uniwersalna sałatka do słoików na zimę z warzyw tj. cukinia, ogórek, papryka, marchewka i cebula. W ten sposób, konserwuję warzywa od kilku lat. Ze zrobieniem sałatki, poradzi sobie każdy, nawet początkująca w kuchni osoba.

Warzywa tnę ręcznie na grubsze plasterki, takie warzywa, po pasteryzacji pozostają jędrne i soczyste. Sałatkę, można wykorzystać do wielu dań obiadowych, również do grilla lub do hod dogów ?

Zdjęcie - Sałatka z cukinii i ogórków na zimę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na sałatkę z cukinią i ogórkiem na zimę
  • 2 kg. ogórków
  • 1 kg, młodej cukinii
  • 4 większe marchewki
  • 3 – 4 papryki
  • 3 duże cebule
  • 1 łyżka soli
Zalewa do sałatki
  • 5 szkl. wody
  • 1 lub 3/4 szkl. octu
  • 1 lub 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 8 goździków
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych

Do wody, dodaję z sól, cukier, ocet, ziele angielskie, liście laurowe i goździki. Całość gotuję około 5 minut. Odstawiam.

Warzywa dokładnie myję. Ogórki i cukinię, można obrać ze skórki. Ja mam warzywa z własnego ogródka, więc skórka zostaje.

Ogórki i cukinię, tnę na grubsze plasterki. Marchewkę obieram i również tnę na plasterki. Cebulkę obieram i tnę w piórka. Z papryki usuwam gniazda nasienne i tnę na paseczki.

Warzywa przekładam do dużej miski, dodaję łyżkę soli. Wszystko mieszam i odstawiam na 20 minut.

Czyste i wyparzone słoiki, napełniam sałatką ( do każdego słoika, można dolać trochę soku z warzyw ). Słoiki wypełniam zalewą i starannie zakręcam.

Słoki pasteryzuję, około 20 minut. Gotowe przetwory, przechowuję w chłodnym miejscu ?

Jak pasteryzować przetwory ?
  • Dno większego garnka, wyłóż ściereczką. To zapobiegnie pękaniu słoików w kontakcie z nagrzanym dnem garnka.
  • Układaj słoiki obok siebie na ściereczce.
  • Dolej wodę. Woda powinna sięgać do około 1/2 słoików
  • Przykryj garnek pokrywką i postaw na gaz
  • Po zagotowaniu, zmniejsz ogień do minimum. Gotuj na małym ogniu, około 15 – 20 minut.
  • Gotowe słoiki, ostrożnie przełóż na drewnianą deskę lub ręcznik i przykryj ściereczką, aby wolno stygły.

Kategorie przepisów