Fasolka po bretońsku

Klasyka polskich stołówek i przydrożnych barów. Taka polska odpowiedź na chilli con carne.

No i smak dzieciństwa.

Zdjęcie - Fasolka po  bretońsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

500 g fasoli Jaś - wzięłam pół na pół - dużego i bardzo dużego

1 średnia cebula - posiekana

2 ząbki czosnku - posiekane

250 g wędzonego boczku

300 g wędzonej kiełbasy

 kilka dobrej jakości parówek

koncentrat pomidorowy - ok 100 g - może być więcej

2 listki laurowe

 kilka ziaren ziela angielskiego

2 łyżki majeranku

2 łyżeczki łagodnej papryki

niepełna łyżeczka ostrej papryki

pieprz i sól do smaku

Na noc namoczyłam fasolę. Następnego dnia zlałam wodę, zalałam fasolę jeszcze raz i odstawiłam na 30 minut.

Znów zlałam wodę a fasolę wrzuciłam do sporego garnka, dorzuciłam niejadalne części boczku (chrząstki, skóra), liście laurowe i ziele - zalałam wodą, tak by przykrywała dobrze fasolę. Gotowałam na małym ogniu, pod przykryciem 30 minut. Następnie dodałam sól i pieprz i gotowałam kolejne 30 minut. Następnie wyjęłam skórę i chrząstki z boczku.

Kiełbasę pokroiłam w plastry i razem z boczkiem pokrojonym w cienkie słupki oraz cebulą i czosnkiem podsmażyłam na patelni - na łyżeczce oleju. Dodałam też papryki - słodkiej i ostrej.

Dobrze zrumienioną kiełbasę i boczek dodałam do fasoli. Wymieszałam i zagotowałam. Dodałam do fasoli koncentratu pomidorowego i majeranku, zamieszałam i gotowałam pod przykryciem około 15-20 minut. Dorzuciłam parówki pokrojonej w dość spore kawałki i gotowałam ok 5-10 minut. Można na koniec dodać soli i pieprzu.

Przepisy z tych kategorii

7

Fasolka po bretońsku

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

5

Strucla jagodowo-serowa

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

2

Kluski śląskie

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Drożdżówki z jagodami i lukrem

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Puszyste jagodzianki z kruszon…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Placek drożdżowy z jagodami i…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Drożdżowe brioszki z konfiturą…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

2

Tort migdałowo-malinowy z nagi…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Domowe lody wiśniowe z karmeli…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

2

Jagodowa "chmurka"- dietetyczn…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Polędwiczki wieprzowe z kurkam…

napiecyku napiecyku
napiecyku

3

Sernik na zimno z mascarpone

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku