Dżem z borówki amerykańskiej

Dżem z borówki  amerykańskiej

Tak zwane amerykańskie borówki, które właściwie są borówkami wysokimi - to genialne owoce. Smaczne i niekłopotliwe w jedzeniu, bo nie brudzą palców jak czarne jagody. Dietetyczne i zdrowe a na dodatek dobrze rosną w przydomowych ogródkach. A dżem z nich jest prosty w przygotowaniu i smaczny. Tu jest instrukcja obsługi w postaci video.

Zdjęcie - Dżem z borówki  amerykańskiej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dżem z borówki  amerykańskiej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

borówki amerykańskie - ok. kilograma

 cukier - ok. 200 g - borówki są słodkie

 sok z połowy cytryny

Owoce zasypałam cukrem i na średnim ogniu podgrzewałam tak długo, aż masa zacznie lekko bulgotać. Gotowałam całość na małym ogniu około 2 godzin. Płyn odparował. Następnie przełożyłam jeszcze gorący do słoików.

Borówka amerykańska jest bogata w pektyny - nie trzeba do niej dodawać fixów i pektyn - nie trzeba też jej długo gotować, by powstał dżem.

Kategorie przepisów