Dymek z pianą i truskawkami

Dymek z pianą i  truskawkami

Kruche ciasto, warstwa truskawek oprószona kakao i solidna porcja piany. Całość niezwykle pyszna, rozpływająca się w ustach. Tak pokrótce mogę opisać to ciasto, które oprócz wielu walorów smakowych, pięknie wygląda!

Zdjęcie - Dymek z pianą i  truskawkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dymek z pianą i truskawkami

Skladniki:

na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2,5  łyzeczki proszku do pieczenia
  • 6 żółtek
  • czubata łyzeczka cukru pudru
  • 1,5 kostki margaryny lub masła

dodatkowo:

  • 75 dag truskawek
  • 1 łyżka kakao
  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i podzielić je na pół. Jedna część owinąć woreczkiem foliowym i zamrozić. Drugą również podzielić na dwie części i każdą osobno zamrozic w torebce foliowej.

Przygotować odpowiednią formę - tortownicę o sr. 28 - 30 cm lub formę o wymiarach 24 cm x24 cm (lub wiekszą).

Większą część ciasta zetrzeć na dno formy, równo rozprowadzić kruszonką.

Truskawki opłukać, osuszyć, usunąć szypułki. Pokroić na połówki i położyć przecięciem do dołu. Oprószyć je prze sitko kakao. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, wciąż ubijając wsypywać powoli cukier, a pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.

Na truskawki zetrzeć drugą część ciasta, na to nałożyć pianę z białek, a na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godz. w temp. 180 st.C.

Zdjęcie - Dymek z pianą i  truskawkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów