From movie to the kitchen, From movie to the kitchen
http://www.frommovietothekitchen.blogspot.com
http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/ulubiony-deser-ksieznej-diany

Ulubiony deser Księżnej Diany

We wrześniowym „Kinie od kuchni” mieliśmy okazję obejrzeć film „Diana”, który przedstawia ostatnie dwa lata życia Księżnej Diany. Historia jej życia jest fascynująca, ale moim zdaniem w film zupełnie nie wykorzystał potencjału tej postaci i jej życia. Zabrakło wielu istotnych elementów, zbyt mało było o działalności charytatywnej Księżnej, o jej relacjach z dziećmi i samym królewskim życiu.
Zdjęcie - Ulubiony deser Księżnej Diany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zawsze miałam odczucie, że ta kobieta była aniołem i ten film zaburzył mi moją opinię, nawet jeśli prawda nie była tak urocza jak mi się wydawało.
Zdjęcie - Ulubiony deser Księżnej Diany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Za to przygotowując się do tego wpisu i jeszcze przed obejrzeniem filmu byłam zaciekawiona tym co lubiła jeść księżna Diana. I tak dotarłam do informacji o osobistym Szefie królewskiej Kuchni. Darren Grady wydał kilka lat książkę o ulubionych potrawach Diany. Były wśród nich zapieczone ziemniaki serwowane z sałatką, pasztet z gęsiej wątróbki, duszony pstrąg, nadziewane warzywa, oraz ulubiony deser Księżnej czyli pudding z chleba i masła z dodatkiem rodzynek namoczonych w amaretto. To zabrzmiało dla mnie tak pysznie, że postanowiłam przygotować ten pudding według przepisu Kucharza Diany. Pominęłam tylko rodzynki, bo choćby nie wiem co żadna królowa nie zmusi mnie do zjedzenia rodzynek ;) Cały deser to skrzyżowanie popularnego w Wielkiej Brytanii puddingu chlebowego z creme brulee.
Zdjęcie - Ulubiony deser Księżnej Diany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:
6-8 porcji
  • 3 łyżki rodzynek
  • ¼ szklanki Amaretto
  • 12 kromek białego chleba, bez skórek
  • ½ kostki masła, roztopionego
  • 9 żółtek
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka wydrążone z jednej laski wanilii
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki śmietanki kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki migdałów w płatkach, uprażonych


PRZYGOTOWANIE:
  1. Rodzynki zalej Amaretto i zostaw na ok. 6-8 godzin (ja pominęłam ten punkt)
  2. 4 kromki chleba pokrój w kostkę i rozłóż w naczyniu żaroodpornym. Posyp połową rodzynek (pominęłam). Resztę chleba pokrój na pół, a następnie w trójkąty. Każdy kawałek chleba zamocz w roztopionym maśle i układaj w naczyniu.
  3. W niedużym garnuszku zagotuj mleko, oraz śmietanę. Żółtka utrzyj z wanilią i cukrem. Gorącym mlekiem ze śmietaną zalej żółtka i ubijaj przez moment. Gotową masą zalej chleb.
  4. Odstaw naczynie na ok. 15 minut tak żeby chleb nasiąkł.
  5. Zapiekaj pudding ok. 30-45 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, aż chleb zarumieni się z wierzchu.
  6. Po wyjęciu z piekarnika posyp pudding płatkami migdałów, oraz cukrem pudrem.
Zdjęcie - Ulubiony deser Księżnej Diany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ten film wyświetlany był w ramach wrześniowego Kina od kuchni. Już niebawem poinformuje Was co Multikino przygotowało dla nas w październiku!
Zdjęcie - Ulubiony deser Księżnej Diany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami