Torcik z bitą śmietaną i wiśniami

Torcik z bitą śmietaną i wiśniami

Zebraliśmy ostatnie wiśnie, ale było ich za mało na dżem, a za dużo, żeby zjeść, zrobiłam więc taki szybki torcik.

Składniki:

Biszkopt:

5 jajek

0.5 szklanki mąki pszennej

0.5 szklanki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

aromat waniliowy

Krem:

0,5 litra śmietany 30 %

zagęstnik do śmietany

2 łyżki cukru pudru

Nasączenie:

0,5 l wody

sok z 1 cytryny

cukier

Oprócz tego:

wiśnie

dżem wiśniowy

galaretka wiśniowa

Wykonanie biszkoptu:

ubij pianę z białek, dodaj cukier, po kolei żółtka, potem mąkę. Gotowe ciasto przelej do tortownicy, piecz 30 minut w 150 stopniach.

Jest to niezawodny przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi. Proporcje są na małą formę.

Kiedy biszkopt ostygnie (najlepiej na drugi dzień), zetnij mu czubek i przekrój go długim nożem na dwie części.

Śmietanę ubij z zagęstnikiem i cukrem pudrem.

Pierwszą część biszkoptu nasącz, nałóż dżem, bitą śmietanę, i drugą część biszkoptu. Znowu nasącz, nałóż śmietanę, na to wiśnie. Całość zalej tężejącą galaretką.

W tortownicy wygląda to tak:

Dorzuciłam jeszcze na wierzch trochę porzeczek. Ciasto wyszło dość wysokie i nie zmieściło mi się tyle galaretki, ile chciałam Tak wyglądało po przekrojeniu:

A z reszty składników wyszła jeszcze pyszna galaretka:

Kategorie przepisów