Szarlotka z białym serem

Szarlotka z białym serem

Jesień to wymarzona pora na upieczenie ciasta z jabłkami. Wypełnienie całego domu aromatem cynamonu, szarlotka zjedzona na deser, gdy za oknem już szaroburo…
Ta wersja placka jest świetna z jeszcze jednego powodu, ma w sobie dużo twarożku. To połączenie rozłożyło mnie na łopatki. Bo czy można wyobrazić sobie coś lepszego?!
Samo ciasto nie smakuje jednak jak sernik, ma miłą mleczną nutkę, dominują w nim jednak jabłka i cynamonowa skorupka przykrywająca jego pyszny, chrupiący wierzch.

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Szarlotka z białym serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Szarlotka z białym serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Szarlotka z białym serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Szarlotka z białym serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szarlotka z białym serem

Agata, 22 listopada 2010

SkładnikiSposób przygotowania

1 filiżankę cukru zmiksować dokładnie z olejem i twarożkiem. Wpić po jednym jaju. Dodać wszystkie suche składniki. Gdy się połączą, dodać obrane i pokrojone w małe cząstki jabłka. Całość masy przełożyć do wysmarowanej masłem foremki. Wierzch ciasta posypać pozostałym cukrem (1/4 filiżanki- ja dałam cukier brązowy) i cynamonem. Piec ok. 1 godziny i 15 minut w 175 oC.

Kategorie przepisów