Surówka z młodej kapusty

Surówka z młodej  kapusty

Szybka i smaczna surówka. Przepis znalazłam na stronie Macieja Kuronia. Zmniejszyłam tylko ilość składników i dodałam trochę więcej soku z cytryny.

Zdjęcie - Surówka z młodej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

- główka młodej kapusty

- 200 g świeżego ogórka

- pęczek dymki

- 2 ząbki czosnku

- łyżka posiekanego koperku

- łyżka soku z cytryny

- 30 ml oleju lub oliwy

- sól, cukier, pieprz

Wykonanie:

Kapustę drobno poszatkować. Ogórka obrać i zetrzeć na grubej tarce.  Cebule pokroić w półplasterki, a szczypior i koperek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Polać surówkę sosem, przygotowanym z soku z cytryny, posiekanego czosnku, oleju lub oliwy oraz przypraw. robimy. Przed podaniem posypać ją dodatkowo posiekaną dymką. Smacznego :)

Kategorie przepisów