andzia-35, Pyszne jedzonko
http://wwwpysznejedzonko.blox.pl/
http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/styropian-2

Styropian

Pyszne ciacho! Mocno kokosowe, niesamowicie wilgotne i baaardzo śmietankowe. Wygladem przypomina sernik, aczkolwiek według mnie smakiem rózni sie od niego.

Polecam, gorąco! Przepis znalazłam na blogu Izy.

Zdjęcie - Styropian  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki

2 łyzeczki proszku do pieczenia

25 dag masła lub margaryny

5 żółtek

1/2 szklanki cukru pudru

 

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części, kazdą owinąć folia i włożyć do zamrażalnika. Następnie na spód wysmarowanej i wysypanej buła tartą blaszki zetrzeć jedna połowę ciasta, posmarować ją powidłami sliwkowymi lub dżemem, najlepiej niezbyt słodkim.

Masa:

1 litr śmietany 18%

20 dag wiórków kokosowych

5 białek

1 szklanka cukru

1 duzy budyń smietankowy

1 łyzka maki ziemniaczanej

1/2 łyzeczki proszku do pieczenia (niekoniecznie)

 

Śmietanę wymieszać z cukrem, wiórkami, mąką, budyniem i ew. proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać je drewnianą łyzką ze śmietaną. Powstała masę nałozyć na ciasto posmarowane powidłami, na wierzch zetrzeć drugi kawałek ciasta. Piec ok. 50 minut w temp. 180 st.C.

Smacznego!:-)