Sos z kurek

Sos z  kurek

Kurka to jeden z najbardziej popularnych grzybów. Lubią ją nawet Ci, którzy za grzybami ogólnie nie przepadają. Takim daniem, które zawsze musi  pojawić się  u nas na stole w sezonie kurkowym jest oczywiście sos, ze śmietanką,  zieloną pietruszką lub koperkiem i koniecznie białym winem. Można go podać do makaronu, ziemniaków a równie pysznyjest po prostu z kromką świeżego chleba. Ja, z dzieciństwa,  odtwarzam w pamięci smak kurek w occie, ale narazie ciągle mam ich za mało, żeby móc zapakować je w słoiki no i inne przepisy czekają w kolejce do wypróbowania. Ale któregoś roku, kiedy będzie urodzaj na kurki, na pewno je zrobię. Póki co zapraszam na pyszny sos kurkowy.

Zdjęcie - Sos z  kurek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 50 dag kurek
  • 1 duża cebula
  • pół szklanki śmietany
  • pół szklanki białego wina
  • szklanka bulionu
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki lub koperek

 Kurki oczyścić, duże pokroić. Na rozgrzanym maśle podsmażyć cebulę, dodać oczyszczone grzyby, chwilę dusić. Podlać bulionem i winem  i dusić aż grzyby będą miękkie. Wlać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem.  Podawać gorący, posypany natką pietruszki lub posiekanym koperkiem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów