"Pijak"

"Pijak"

Zdjęcie - "Pijak" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
"Pijak", to kultowe ciasto w moim domu.
Tradycja jego pieczenia, sięga mojego wczesnego dzieciństwa.
Było, to ciasto, które zawsze wzbudzało podziw tych, którzy go próbowali.
Każdemu smakowało.
Piekłyśmy go prawie na każde święta i inne uroczystości.

Od czasu mojego wyjścia za mąż, zapomniałam o tym cieście, na dobrych parę lat.
Do teraz.
O "pijaku" przypomniałam sobie kilka miesięcy temu i od razu, zamarzył mi się.
Czekałam tylko na odpowiednią okazję:)
Czas międzyświąteczny, wydał mi się idealny, na upieczenie tego ciasta.

Mimo, że "pijak" wymaga większych nakładów czasu i pracy, wart jest każdej minutki poświęconej na jego przygotowanie.

Elegancki, piękny i obłędnie pyszny w smaku!
Trudno sobie odmówić kolejnego kawałka.

Wspaniały, wilgotny makowo-kokosowt biszkopt, aksamitna, wzbogacona o procenty masa, "pijane" rodzynki i nasączone w alkoholu biszkopty, a wszystko to oblane pyszną czekoladową polewą:)
Czysta rozkosz dla podniebienia:)

Bez wątpienia "pijak", to jedno z moich ukochanych ciast, do którego zawsze będę wracać z ogromnym sentymentem!

Składniki:

biszkopt makowo-kokosowy

  • 9 białek
  • 5 żółtek
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 2/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 1/4 szklanki suchego maku

masa

  • 1l mleka 3%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 200g masła
  • 50ml spirytusu

polewa

  • 1/3 kostki masła
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 4 łyżki cukru pudru

nasączenie do biszkoptów

  • 1/3 szklanki wody
  • 25ml rumu
  • 25ml spirytusu

dodatkowo

  • 250g okrągłych biszkoptów
  • 100g rodzynek
  • spirytus do namoczenia rodzynek

Zrobić biszkopt.
Białka ubić na sztywną pianę.
Do piany stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając.
Po cukrze, dodawać po jednym żółtku.
Do ciasta dodać wiórki kokosowe i mak.
Masę delikatnie wymieszać łyżką.
Biszkopt przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Biszkopt piec 25 min. w 170C, do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wyciągnąć z piekarnika i wystudzić.
Rodzynki zalać spirytusem i odstawić.
Zrobić masę.
Z 1l mleka odlać 0.5 szklanki.
W niej rozmieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, żółtka i budynie.
Większą część zagotować.
Do gotującego mleka wlać mieszankę.
Budyń gotować parę minut, na małym ogniu, ciągle mieszając, aby się nie przypalił.
Ugotowany budyń wystudzić.
Masło utrzeć na puch.
Do utartego masła, po 1 łyżce dodawać ugotowany i wystudzony budyń, cały czas ucierać.
Do masy dodać alkohol i namoczone w alkoholu rodzynki.
Całość zamieszać łyżką, do połączenia się z masą.
Zrobić nasączenie do biszkoptów. Do 1/3 szklanki przegotowanej, zimnej wody dodać rum i spirytus.
Powstałą mieszanką mocno nasączyć biszkopty.
Nasączone biszkopty, równo rozłożyć na masie.
Zrobić polewę.
Masło rozpuścić, dodać mleko, kakao i cukier.
Gotową polewą polać ciasto.
"Pijaka" włożyć i przechowywać w lodówce.

Zdjęcie - "Pijak" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - "Pijak" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - "Pijak" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - "Pijak" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - "Pijak" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - "Pijak" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - "Pijak" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów