Pasztet wielkanocny

Pasztet  wielkanocny

Zdjęcie - Pasztet  wielkanocny  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

składniki:

50 dag łopatki

50 dag karkówki

30 dag surowego boczku

30 dag wątróbek drobiowych

2 marchewki

1 pietruszka

1 cebula

1 duża bułka

1 jajko

sól

pieprz czarny

gałka muszkatołowa

ziele angielskie

listki laurowe

olej

Mięso pokroić w grubą kostkę, wrzucić do gara z obranymi warzywami. Zalać wodą, dodać listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotować przez 40 minut. Obraną cebulę, pokroić w plastry, zeszklić na oleju. Dodać wątróbkę, pokrojony boczek i dusić. Bułkę namoczyć w tłuszczu, który został z pieczenia (można dodać mleka, gdy jest za mało sosu lub wywaru, który został z gotowania mięsa).

Wszystkie składniki przekręcić przez maszynkę (małe sito) 3 razy. Wbić jajko, zetrzeć gałkę muszkatołową, dodać sól, pieprz. Wszystko razem wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st.

 

 

 

Zdjęcie - Pasztet  wielkanocny  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pasztet  wielkanocny  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pasztet  wielkanocny  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów