atina, Tak sobie pichcę...
http://atinabc.blox.pl
http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/orzechowa-pianka-na-kruchym-spodzie

Orzechowa pianka na kruchym spodzie

Zdjęcie - Orzechowa pianka na kruchym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To jest jedno z ukochanych ciast mojego synka, którym zajadał się podczas tegorocznej zabawy sylwestrowej. Przepis na nie dostałam dawno temu od koleżanki, ale bez nazwy. Nie miałam pojęcia jak je nazwać. Często mówiłam o nim orzechowiec, jednak dla odróżnienia od innych orzechowców od dzisiaj nazywać je będę orzechową pianką:)

Zdjęcie - Orzechowa pianka na kruchym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na formę 24 x 28 cm

Składniki na kruchy spód:

  • 1 ½ szklanki mąki
  • 125 g masła
  • 3 żółtka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy

Składniki na piankę:

  • 250 g mielonych orzechów włoskich
  • 200 g cukru
  • 5 białek

Dodatkowo:

  • powidła śliwkowe (około ½ słoiczka)

Ze składników na kruchy spód zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na około 30 minut.

Białka ubić na sztywno, a następnie stopniowo dodawać cukier. Na końcu dodać zmielone orzechy i dokładnie wymieszać, ale już nie mikserem tylko łyżką.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Całość ponakłuwać widelcem. Upiec spód w temperaturze 200 C, przez około 10-15 minut - ma mieć ładny złoty kolor. Podpieczony spód posmarować powidłami, a następnie wyłożyć na niego orzechową piankę.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180 - 200 C, przez około 40 minut.

Smacznego:-)

Zdjęcie - Orzechowa pianka na kruchym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami