Migdałowe babeczki z kremem z serka mascarpone

Migdałowe babeczki z kremem z serka mascarpone
Zdjęcie - Migdałowe babeczki z kremem z serka mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Migdałowe babeczki wspaniale wpisują się w świąteczne klimaty. Te dodatkowo przystroiłam kremem z serka mascarpone, który powinien przywodzić na myśl świąteczną choinkę :). Ciasto jest wilgotne, mocno migdałowe zarówno za sprawą esencji migdałowej jak i mielonych migdałów. Przepis na ciasto znalazłam tutaj. Krem jest delikatny, niezbyt słodki tak w sam raz. Przepis na krem pochodzi stąd.

Zdjęcie - Migdałowe babeczki z kremem z serka mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na 12 - 15 babeczek:
  • 140g mąki
  • 100g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 175g drobnego cukru do wypieków
  • 1/2 łyżeczki esencji migdałowej
  • 3 jajka
  • 100g naturalnego jogurtu
  • 175g masła
Piekarnik nastaw na 190C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Masło rozpuść i odstaw na bok do przestudzenia.

Do dużej miski wsyp mąkę, migdały, proszek do pieczenia, cukier i dobrze wymieszaj. W osobnym naczyniu roztrzep jajka, dodaj esencję migdałową oraz jogurt i dobrze wymieszaj. Wlej mokre składniki do suchych, wlej przestudzone masło i mieszaj aż powstanie gładka masa.

Łyżka przełóż ciasto do papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym piekarniku 20 - 25 minut. Przed wyjęciem nakłuj patyczkiem, jeżeli będzie suchy to czas wyjąć babeczki z piekarnika.

Przełóż babeczki na kratkę do całkowitego przestudzenia.
Zdjęcie - Migdałowe babeczki z kremem z serka mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Przygotuj krem.

Składniki na krem:
  • 100ml zimnej śmietany kremówki
  • 250g serka Mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru (lub więcej)
  • zielonym barwnik spożywczy
  • 1/2 łyżeczki esencji migdałowej
  • czekoladowe gwiazdki
  • cukrowe kuleczki
Śmietanę wlej do misy miksera i lekko ubij. Serek mascarpone wymieszaj z cukrem i barwnikiem. Dodaj do śmietany, dodaj również esencję i wymieszaj aż powstanie jednolitą, kremowa masa. Krem przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką. Udekoruj zimne babeczki. Następnie obsyp cukrowymi kuleczkami i ozdób czekoladowymi gwiazdkami.

Zdjęcie - Migdałowe babeczki z kremem z serka mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Wszystkim czytelnikom bloga życzę:

Wymarzonych Świąt Bożego Narodzenia oraz samych cudownych chwil w Nowym 2014 Roku :) Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów