Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami

Palce lizać! Taki wspaniały makowiec upiekłam)))

Makowiec z jabłkami

1,5 szklanki maku

4 jabłka

5 jajek

paczka kandyzowanych daktyli

1 łyżka proszku do pieczenia

1 szklanka cukru pudru

aromat migdałowy

kostka masła

5 łyżek kaszy manny

5 łyżek mąki pszennej

mleko

Mak gotujemy z mlekiem przez około30 minut. Po wystudzeniu przekręcamy przez maszynkę. Żółtka ucieramy z masłem i cukrem na jednolitą masę. Jabłka ścieramy na tarce na duże nitki. Kasze mannę, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy i dodajemy do wcześniej zrobionej masy. Daktyle kroimy w plastry i dodajemy do masy. To samo robimy z jabłkami i makiem. Na koniec wlewamy aromat migdałowy i delikatnie mieszamy. Ubijamy białka na sztywną pianę i łączymy z masą za pomocą łyżki. Wlewamy do wysmarowanej blachy i wkładamy do piekarnika na około 50 minut. Po upieczeniu można polać polewą czekoladową.

Ja zrobiłam z resztek czekolad, które nie miały wzięcia:) Ciasto jest wilgotne, smaczne i pewnie zrobię go za tydzień, bo smakował nawet teściowej;)

 

Kategorie przepisów