Łazanki z kapustą i grzybami

Łazanki z kapustą i grzybami

Miałam ostatnio w domu większą ilość kapusty kiszonej, którą trzeba było jakoś zużyć. Nie mieliśmy ochoty na bigos, więc wpadłam na pomysł z łazankami. Wyszły rewelacyjne, a już na drugi dzień smakowały bezkonkurencyjnie!

Składniki:

500 g kiszonej kapusty

100 g suszonych grzybów

1 duża cebula

200 g wędzonego boczku

sól, pieprz

makaron łazanki

oliwa

Kapustę włóż do garnka, dołóż grzyby, zalej wodą i gotuj około godziny - półtorej. Następnie odlej wodę i zostaw kapustę do przestygnięcia. Wybierz grzyby i jeśli są w dużych kawałkach, pokrój je na mniejsze. Boczek pokrój w kostkę, wrzuć go na ciepłą patelnię i powoli wytapiaj tłuszcz. Kiedy na patelni będzie już trochę tłuszczu, dorzuć pokrojoną drobno cebulę i wszystko razem smaż do momentu, aż cebula zazłoci się. Dodaj kapustę i grzyby, smaż wszystko razem przez około 10 minut, ciągle mieszając. Makaron ugotuj w wodzie z dodatkiem oliwy, następnie odcedź i wymieszaj z kapustą i grzybami. Dopraw do smaku (łazanki potrzebują sporej ilości pieprzu) i podawaj.

Zdjęcie - Łazanki z kapustą i grzybami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów