Lasagne z mielonym mięsem
Składniki:
- 500 ml przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej
- 400 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowo-wołowego
- 300 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler naciowy, cebula)
- 200 g startego sera mozzarella
- 30 ml oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
- 20 g koncentratu pomidorowego
- ok. 12 płatów makaronu lasagne
- sól, pieprz
Sos beszamelowy:
- 30 ml oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- sól i pieprz
Przygotowanie:
KROK 1
Na 30 ml oleju Kujawski z ziołami przesmażamy mąkę uważając, by się nie przyrumieniła. Energicznie mieszając, dolewamy chłodne mleko i doprowadzamy do wrzenia, nie przerywając mieszania. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy.
KROK 2
Warzywa drobno kroimy lub ścieramy na tarce i przesmażamy na 30 ml oleju Kujawski. Do przesmażonych warzyw dodajemy mielone mięso i smażymy razem kilka minut, aż mięso się zrumieni.
KROK 3
Całość zalewamy przecierem pomidorowym lub passatą. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy około 15 minut. Przed końcem dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotowy sos odstawiamy.
KROK 4
Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarowujemy niewielką ilość sosu beszamelowego. Układamy warstwę makaronu, porcję sosu pomidorowego oraz beszamelu. Posypujemy serem. Kolejno powtarzamy warstwy, aż do wypełnienia naczynia. Lasagne zapiekamy około 30 minut w 190ºC.
Przed podaniem lekko studzimy.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 1,5 godziny