Kopytka

Kopytka
Zdjęcie - Kopytka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 jajko
  • sól

Przygotowanie:

KROK 1

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, następnie przeciskamy przez praskę. Do przeciśniętych ziemniaków dodajemy mąkę i jajko. Zagniatamy szybko jednolite ciasto.

Zdjęcie - Kopytka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KROK 2

Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy kopytka.

Zdjęcie - Kopytka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KROK 3

Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku. Wyjmujemy po 1 minucie od wypłynięcia. Polewamy olejem Kujawski, aby zapobiec sklejaniu.

Zdjęcie - Kopytka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 45 minut

Zdjęcie - Kopytka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kopytka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów