Kiszone buraki

Kiszone buraki

Zdjęcie - KISZONE BURAKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kiszenie to jeden z najstarszych i najzdrowszych sposobów konserwowania żywności.

Kiszone buraki nie wymagają wielkiego zachodu...
no może tylko ich obranie i pokrojenie.
Potem wystarczy cierpliwie poczekać około tygodnia i mamy już pyszny i zdrowy sok.
Jest on dużo smaczniejszy od tego, który można kupić w sklepie i na dodatek dużo intensywniejszy. Możemy go także wykorzystywać np.do ugotowania barszczu ukraińskiego, lub barszczyku czerwonego.Barszcz z kiszonych buraków jest dużo smaczniejszy i bardziej intensywny od tego zrobionego z buraków gotowanych.

Picie surowego soku z buraków jest wskazane dla wszystkich, bowiem ma on właściwości oczyszczające krew i pomagające w wyda­laniu kwasu moczowego z organizmu. Pobudza też krążenie i bardzo pomaga przy złej przemianie materii. Możemy sami się o tym przekonać, pijąc dwa razy dziennie przed posiłkami ok. pół szklanki soku rozcieńczonego zimną wodą. Z kolei dla osób cierpiących na nadciśnienie krwi poleca się picie surowego soku z buraków zmiesza­nego w proporcji pół na pół z miodem.
Buraczki natomiast można zetrzeć na tarce lub utrzeć w blenderze
i podawać do obiadu jako surówkę.


Lecznicze właściwości buraków:

  • działają pobudzająco,
  • zwiększają odporność organizmu
  • wspomagają leczenie nowotworów złośliwych.
  • za sprawą substancji pektynowych ułatwiają trawienie, obniżają poziom cholesterolu, przeciwdziałają miażdżycy i hamują procesy gnilne w jelitach,
  • zawarty w nich kwas foliowy jest zalecany kobietom ciężarnym,
  • odkwaszają organizm dzięki zawartości wapnia, potasu, sodu i magnezu,
  • zawarta w nich witamina B wspomaga proces tworzenia się czerwonych krwinek,
  • zwalczają przeziębienia,
  • są wskazane przy anemii i nerwicy.

Składniki:

  • 1 kg. buraków
  • 2 listki laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • parę ziarenek czarnego pieprzu
  • parę ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli
  • 3 szklanki wody (przegotowanej i ostudzonej)


Buraki umyłam i obrałam.
Zdjęcie - KISZONE BURAKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pokroiłam je na cienkie plasterki.
Zdjęcie - KISZONE BURAKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przełożyłam do szklanego słoja. Idealnie nadaje się też gliniany garnek. Dodałam czosnek, listki laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu.
Zdjęcie - KISZONE BURAKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zalałam wodą wymieszaną z solą, tak żeby przykryła buraczki. Zamknęłam słoik i odstawiłam na około tydzień. Powinien stać w temperaturze pokojowej. Gdy zacznie się fermentacja, należy zebrać zgromadzoną na wierzchu pianę. Odstawić w chłodne miejsce na kilka dni. I tyle.Łatwe prawda? Pozostaje już tylko pić pyszny sok lub wykorzystać go do barszczu, a buraczki do surówek lub innych dań. Smacznego! Zdjęcie - KISZONE BURAKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Polecam również

SAŁATKĘ Z BURAKÓW PAPRYKI I CEBULI NA ZIMĘ

Zdjęcie - KISZONE BURAKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów