Deser kawowo – waniliowy

Deser kawowo – waniliowy

Pomimo że pijam dwie filiżanki kawy dziennie wciąż mam ochotę na kawowe smaki. W niedzielę zrobiłam bardzo łatwy i szybki deser. Masę podzieliłam na pół, do jednej części dodałam ekstrakt waniliowy natomiast do drugiej kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. Deser rozdzieliłam do całkiem sporych pucharków ale dzięki warstwie kawowej wcale nas nie zasłodził.

Zdjęcie - Deser kawowo – waniliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 330 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru (według uznania)
  • 3 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki kawy rozpuszczonej w minimalnej ilości wody

Schłodzony serek ubić z cukrem, dodać śmietankę i ubijać na sztywno. Połowę masy przełożyć do innego naczynia. Do pierwszej części dodać ekstrakt waniliowy i jeszcze chwilę ubijać. Do drugiej połowy dodać kawę i też chwilę jeszcze ubijać. Układać w pucharkach według własnego pomysłu. Posypać mieloną kawą.

Smacznego:)

Kategorie przepisów