CIASTO Z CUKINII

CIASTO Z CUKINII

Zdjęcie - CIASTO Z CUKINII - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Do tej pory piekłam tylko jeden rodzaj ciasta z użyciem świeżych warzyw - było to ciasto marchewkowe (swoją drogą bardzo dobre). Postanowiłam zatem spróbować innego warzywa , a mianowicie cukinii. Nie było to wcale odkrywcze , bo na ten pomysł ktoś już wpadł dawno temu , tylko ja jak zwykle się ociągałam (a przepis w notatniku prawie wyblakł ;-) Ale do rzeczy. Ciasto wyszło bardzo smaczne - aromatyczne i mocno wilgotne , czyli takie jak lubię. Do tego jeszcze kawałeczki rozpuszczonej czekolady i rodzynki (czy co tam sobie życzycie).
P.S. Ostatnio widziałam gdzieś przepis na ciasto z burakami. Hmmm... :-)

Składniki:
- 1 duża cukinia (po starciu 2 szkl.)
- 3 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 szkl. oleju
- 2 szkl. mąki
- szczypta soli
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- po ok. 1/2 szkl. do wyboru: rodzynków , posiekanych orzechów lub czekolady (groszków czekoladowych) albo wszystko razem (u mnie rodzynki i czekolada)

Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Jajka ubić z cukrem , dodając stopniowo olej. Połączyć z cukinią i cynamonem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą , dodać rodzynki (orzechy , czekoladę), wymieszać z ciastem. Wyłożyć do podłużnej formy (u mnie 12 x 22 cm) i piec w temperaturze 200 st.C przez ok. 1 godzinę.

Zdjęcie - CIASTO Z CUKINII - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów