Botwina

Botwina

Wcześniej powodzeniem cieszyła się młoda kapusta, potem przyszła pora na szparagi, a teraz zawróciła nam w głowach botwina. Przepis znalazłam u Majany. Robiłam trzy razy. Starczy! Pyszna. :-))

Zdjęcie - Botwina  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Botwina

duży pęczek botwiny wraz z buraczkami

kostka rosołowa

3-4 ząbki posiekanego czosnku

sok z połowy cytryny

200 ml śmietany

1 łyżeczka cukru

sporo soli

pieprz

+ ugotowane młode ziemniaki oraz jajka ugotowane na twardo

ew. jeszcze szczypiorek do posypania

Buraczki obieram i kroję na małe kawałki. Gotuję je przez 15 minut w 2 litrach wody z kostką.

Dokładnie opłukane liście wraz z łodygami drobno kroję i dorzucam do buraków po tych 15 minutach gotowania.  Dodaję czosnek, cukier, solę, pieprzę. Dodaję ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę. Wyłączam ogień. Dodaję śmietanę. Mieszam.

Już podaną na talerzach botwinę dekoruję połówkami jajek i odrobiną posiekanego szczypiorku.

Zdjęcie - Botwina  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Poza botwiną upiekłam ciasto z rabararem. Ciasto bardzo dobre. Zestaw kwaśne ze słodkim pociągający, ale jednak wolimy kwaśność cytryny, niż rabarrbaru. Rabarbaru znowu nie udało nam się pokochać. :-))

Zdjęcie - Botwina  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów