Babka majonezowa

Babka majonezowa

Długo się przymierzałam do tej babki - jakoś mnie ten majonez zniechęcał . W końcu się odważyłam i upiekłam - okazało się , że babka jest lekka i puszysta , mocno pachnąca wanilią , a majonezu wcale się nie czuje . Myślę , że dobra byłaby też w wersji "łaciatej" tzn. z dodatkiem kakao - może następnym razem wykorzystam ten pomysł ...

Składniki :

  • 5 jaj
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 niepełna szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 niepełna szklanka mąki pszennej
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 olejek waniliowy ( taki w fiolce )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka zmiksować z cukrem , następnie dodawać stopniowo obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia - oczywiście cały czas miksując . Dodać majonez ( nie wrzucałam wszystkiego na raz , tylko po 1 łyżce ) , a na koniec olejek . Wlać do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą . Ciasto jest dość rzadkie .

Piec w temperaturze 180 C przez około 50 minut .

Zdjęcie - Babka majonezowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów