Drożdżówki z nutellą

Drożdżówki z nutellą

Drożdżówki z nutellą pierwszy raz ujrzałam na blogu Iwonki, która przepis na ciasto znalazła u Dorotuś. Drożdżówki w wielu wersjach pojawiały się na kilku blogach, a ja oczywiście myślałam o nich niemal codziennie. Na temat tych pysznych drożdżówek nie trzeba wiele pisać. Są obłędnie pyszne! Słodkie, pachnące, z cudownie ponętnym środkiem... Polecam wszystkim bardzo! :)

Zdjęcie - Drożdżówki z nutellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ok. 9-10 drożdżówek:

*75g margaryny lub masła

*250 ml mleka

*25g świeżych drożdży

*szczypta soli

*70g cukru

*500g mąki

Ponadto:

*nutella

*jajko do posmarowania drożdżówek

Wykonanie:

Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury. Nie może być gorące. Dodać drożdże i rozpuścić. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Odłożyć przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 i pół godziny).

Po wyrośnięciu ciasto dokładnie wyrobić, pozbyć się pęcherzyków powietrza. Ciasto powinno być w przekroju gładkie.

Następnie rozwałkować, pokroić w prostokąty o wymiarach około 10x15 cm. Na każdy prostokąt nakładać około 1 łyżkę nutelli i zawijać w sposób przedstawiony u Iwonki klik. Przygotowane drożdżówki odstawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut.

Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w temperaturze 220 stopni przez 10 minut. Ostudzić i polukrować.

Smacznego :)

Zdjęcie - Drożdżówki z nutellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Drożdżówki z nutellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów