Domowy cukier waniliowy

Domowy cukier waniliowy

                    Robiłam już ekstrakt waniliowy, przyszedł więc czas na cukier:) Świetny pomysł na zrobienie własnego cukru waniliowego, który pachnie naprawdę bardzo intensywnie! Można go z powodzeniem używać do wszelkich wypieków czy przetworów. Przepis znaleziony u niezawodnej Dorotki.  Wykorzystałam już wszystkie laski wanilii, jakie miałam, więc zamówiłam nowe. Dziś przyszła pachnąca dostawa ;)

 Zdjęcie - Domowy cukier waniliowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*2 szklanki drobnego cukru

*1 laska wanilii

 

Wykonanie:

Cukier wsypać do szczelnego pojemnika. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, zeskrobać nasionka, wymieszać z cukrem. Pustą laskę wanilii przeciąć na 2 - 3 części, również zakopać w cukrze. Zamknąć pojemnik. Wstrząsnąć. Cukier jest gotowy do użycia po 1 - 2 tygodniach. Można go używać jak zwykłego, granulowanego cukru.

Smacznego :)

Kategorie przepisów